De laatste tijd krijg ik regelmatig de vraag hoe je nu een zwarte hond goed op de foto zet. Uiteraard is dit een hele goede vraag, want iedereen met een zwarte hond weet hoe moeilijk dit is! Vaak is de achtergrond prima belicht, maar is de hond één grote zwarte vlek geworden. Daarom geef ik hieronder een aantal tips om jouw zwarte hond volgende keer goed op de foto te krijgen! 

Belichting

Waarschijnlijk het allerbelangrijkste wanneer je een zwarte hond fotografeert: licht. Bewust kijken naar de lichtomstandigheden helpt je om een zwarte hond goed op de foto te krijgen. En op een zonnige kan dat bijna niet mislukken! Plaats je hond in de volle zon en het directe zonlicht brengt alle details van de vacht prachtig in beeld. Let wel op dat je dan niet tegen de zon in fotografeert. Dan vangt de lens namelijk het felle zonlicht op en zal je zwarte hond onderbelicht worden. Let ook op dat je hond zo positioneert dat hij precies recht tegenover de zon staat. Dus houd de zon precies achter je rug. Hierdoor krijg je zo min mogelijk schaduwen op de hond zelf. Om schaduwen op de grond zoveel mogelijk te beperken, kun je het best een zo laag mogelijke positie innemen.

Is het een bewolkte dag? Zorg dan dat je de hond in een open omgeving fotografeert (dus niet onder bomen bijvoorbeeld), zodat je genoeg licht hebt. Het voordeel van een bewolkte dag is dat de hond heel mooi egaal belicht wordt en je niet met harde schaduwen te maken hebt. Zorg wel dat je nog een ‘catchlight’ in de ogen van de hond laat vallen. Dit geeft sprekende en mooie sprankelende ogen.

Handmatig instellen

Om zoveel mogelijk controle te hebben op het resultaat is het het beste als je je camera handmatig kan instellen. Daarmee bedoel ik dat je zelf de sluitertijd, diafragma en iso kunt instellen. Je kunt hier mee experimenteren om te kijken wanneer de hond goed belicht is. Helaas kun je de lichtmeter op je camera niet altijd vertrouwen. Het kan bijvoorbeeld dat je camera net het (zon)licht op de achtergrond oppikt en dan aangeeft dat je foto goed belicht is, maar je zwarte hond alsnog onderbelicht wordt. Op mobiele camera’s kun je vaak een focus punt instellen door op het scherm te tappen waar het onderwerp zich bevindt. Hierdoor word je zwarte hond waarschijnlijk ook al beter belicht!

Nabewerking

Wil je zowel de achtergrond als de hond perfect belichten? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk toch een beetje nabewerking nodig in bijvoorbeeld Adobe Lightroom of Photoshop. Hiermee kun je de hond vrij eenvoudig nog wat oplichten en de eventueel ontstane schaduwen wat zachter maken. Let wel op dat je de hond niet teveel oplicht, want dan kan het ook weer onnatuurlijk worden.